Kako pravilno prati svilu?

06.04.2019

Ne želite kupiti svilu jer mislite da je prekomplicirana za održavanje? Ne znate kako bi prali svoju svilenu jastučnicu? Nemojte brinuti, obećavamo da ćemo Vas do kraja ovog teksta uvjeriti kako je ilks svila ustvari jednostavna za održavanje i dugotrajna. Naravno, kao i sve najbolje stvari u životu, svila traži malo pažnje i brige, no sve je to lako kada znate što točno trebate učiniti.


1. Smijem li prati svilu u perilici?

Da, ilks svila smije se prati u perilici rublja, no vrlo je bitno poštovati 3 pravila:

  1. da temperatura nije preko 30°,
  2. da je program pranja na najnježnije (nove perilice već imaju poseban program baš za svilu)
  3. da je deterdžent pogodan za svilu.

Svila je proteinsko vlakno, kao i ljudska kosa, te mijenja svojstva na temperaturama višim od 30°. Iako su niti svile vrlo čvrste, ona je na dodir nježna, stoga i sam program pranja mora biti nježan, kako nebi došlo do oštećenja na glatkoj i sjajnoj površini svile. Na kraju i deterdžent mora biti namijenjen pranju proteinskih vlakana kao što su svila i vuna.

Ako perete svilu u perilici, savjetujemo da ju stavite u vreću za pranje. Time ju čuvate od oštećenja koja može uzrokovati bubanj perilice.2. Kako sušiti svilu?

Nakon pranja, svilu samo ravno objesite. Najbolje u kupaoni ili negdje gdje nema izravnog izlaganja suncu. Svila, kao i sva prirodna vlakna, pod izravnim utjecajem sunca mijenja svoja svojstva, tako da sušenje uvijek mora biti bez direktnog sunca. Svila se suši brzo, sat-dva ravno obješena u kupaoni i biti će ravna i suha.

Sušilica ne dolazi u obzir. U njoj su temperature visoke što našoj nježnoj i mekanoj svili ne odgovara.


3. Smijem li peglati svilu?

Svilu možete peglati, ali na najnižoj temperaturi pegle. Isto tako preporučamo da ju preokrenete te peglate po unutarnjoj strani koja nije sjajna. Najbolje je da svila bude lagano vlažna, te ju peglate nježno i brzo.


4. Kako povećati dugotrajnost svili?

Naš savjet: perite svilu ručno. Koliko god pazili, konstantnim pranjem u perilici svila gubi svoju mekoću i sjaj. Da bi vam ilks svila što duže trajala, perite ju ručno, baby šamponom u mlakoj vodi. Tih 10 minuta druženja vaših ruku i nježne svile u mlakoj vodi nije nikakav problem, ustvari osjećaj je vrlo ugodan, a vašu će ilks svilu održati savršenu godinama.JOŠ O SVILI
06.04.2019

Kraljica među tkaninama od davnina

06.04.2019

Trebam li ja spavati na svili?

06.04.2019

4 načina kako ilks poboljšava beauty sleep

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima tehnicke pomoći
Operativnog programa "konkurentnost i kohezija" iz Europskog fonda za regionalni razvoj
Koristimo kolačiće kako bi prilagodili sadržaj, poruke i oglase prema tome što Vas zanima te analizirali posjete kupaca. Klikom na "Prihvati i zatvori" pristajete na pohranu i pristup kolačićima te zatvarate ovaj prozor. Više o Politici privatnosti možete pročitati klikom na "Saznaj više".
Prihvati i zatvori ili Saznaj više...